2014. november 23., vasárnap

Édesburgonyás pogácsa


Hozzávalók:
  • 500 g burgonya (tisztítva)
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 500 g liszt + egy kicsi (nyújtáskor lisztezéshez)
  • 250 g vaj/margarin
  • 125 ml tej + egy kicsi (pogácsák megkenéséhez)
  • 1,5 tasak szárított élesztő (10 g)
Elkészítés:
  1. A burgonyát és az édesburgonyát hámozás után vágjuk kockákra és főzzük meg sós vízben, majd burgonyatörővel pürésítsük.
  2. Hűtsük ki, majd adjuk hozzá a lisztet, vajat (vagy margarint), tejet, élesztőt és ízlés szerint sót. (A szárított élesztőt nem szükséges előre felfuttatni.)
  3. Jól gyúrjuk össze, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 45 percet kelni.
  4. Ha letelt a kelési idő, lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk fél cm vastagságúra, majd hajtogassuk a tésztát háromszor, két hajtogatás között mindig teljen el 15-20 perc kelési idő.
  5. A hajtogatást a következőképpen végezzük: a fél cm vastagságúra nyújtott nagyjából négyzet alakú tészta felső 1/3-át lefelé hajtjuk, majd a kimaradt alsó részt felfelé, aztán egyik oldalról kezdve ismét behajtjuk 1/3-át és a másik oldalt rá.
  6. A harmadik hajtogatás után még hagyjuk pihenni a tésztát, majd nyújtsuk ki kb 1 cm vastagságúra, késsel rácsozzuk be a tészta tetejét, szaggassuk ki pogácsaszaggatóval és helyezzük sütőlapra a pogácsákat. Kenjük meg mindegyiket tejjel, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük meg őket. Akkor jó, ha látjuk, hogy kezd pirosodni.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A receptet innen vettem.
- Az édesburgonyától kicsit narancssárgább lesz a pogácsa, mint a hagyományos burgonyás pogácsa, de az íze egyáltalán nem dominál. Az édesburgonya akár el is hagyható, de nekem például pont amiatt tetszett meg a recept, mert benne van. Ettől lett a pogácsa nem szokványos, így van benne egy kis érdekesség. :)
- Ajánlom mindenkinek, hogy bátran kísérletezzen és vállalja be az újdonságokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése