2014. július 16., szerda

Ájult imám (Imam bayildi) avagy török fahéjas-mandulás töltött padlizsán


Hozzávalók:
  • 1 nagy padlizsán (450 g)
  • 3 paradicsom
  • 1 hagyma
  • 10-15 g szeletelt mandula
  • olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 1 babérlevél
  • csipet fahéj
  • csipet cukor
Elkészítés:
  1. A padlizsánt megmossuk és hosszában kettévágjuk (a szárát is), majd egy sütőedénybe tesszük a vágott felületével lefelé fordítva és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. Ennyi idő kell, hogy nagyjából megpuhuljon. Nem kell teljesen átsüljön. Ha kész, egy karalábévájóval kikaparjuk a belsejét, vigyázva arra, hogy a padlizsán héja ép maradjon. A kikapart részt apróbbra daraboljuk és félretesszük.
  2. A szeletelt mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, majd félretesszük egy tányérra.
  3. A serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát, ezután hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott paradicsomot (akit zavar a héja, az előbb hámozza és csak utána kockázza fel). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet fahéjat, csipet cukrot, 1 babérlevelet és majoránnával is ízesítjük. Nem kell szétfőjön a paradicsom, pár keverés után hozzáadhatjuk a félretett padlizsán darabokat, a pirított mandulát (ezt összeapríthatjuk még apróbbra) és az aprított friss petrezselyemzöldet (ebből tegyünk félre egy keveset a tálaláshoz). Jól összeforgatjuk és le is vehetjük a tűzről.
  4. Egy sütőtálba fektetjük a padlizsáncsónakokat, megtöltjük a paradicsomos raguval és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
  5. Tálaláskor friss petrezselyemzölddel szórjuk meg. Párolt rizs, bulgur vagy friss kenyér is illik hozzá.
Sütés előtt



Megjegyzések, tapasztalatok:
- Az ájult imám húsmentes török étel, melynek nevéhez legenda is társul, miszerint a haza érkező imám a felesége által készített étel illatát megérezve ájultan rogyott össze. Egyik magyarázat szerint a gyönyörűségtől, másik változat szerint attól, hogy az asszony az akkoriban méregdrágának számító fahéjat használta az étel készítéséhez. Való igaz, hogy ennek a padlizsánételnek nagyon finom és nem szokványos illata van. :)
- Készíthetjük darált hússal vagy szalonnakockákkal is, de az eredeti recept húsmentes, vegán étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése