2013. december 25., szerda

Narancsos töltött kacsa



Hozzávalók:
  • vidéki hízott kacsa (élve 8 kg volt)
  • 3 dl narancslé 
  • töltelékhez
    • 3 zsemle
    • 2 dl tej
    • 6 db gomba
    • 6 tojás főve + 2 nyers
    • 15 dkg datolya
    • 2 narancs
    • friss petrezselyemzöld
    • bors
    • majoránna
    • szerecsendió
    • szegfűbors
  • karamellizált narancs
    • narancs (2 nagy vagy több)
    • 2 dl narancslé
    • cukor
    • víz
Elkészítés:
  1. A zsemlét tejbe áztatjuk, a tojásokat megfőzzük, a töltelékhez szükséges narancsot megpucoljuk.
  2. Felszeleteljük a gombát és a főtt tojások fehérjét, a sárgájukat egyben hagyjuk. A datolyát is felvágjuk szemenként 2-3 darabba. A petrezselyemzöldet apróra szeleteljük.
  3. Összedolgozzuk a hozzávalókat, kivéve a tojások sárgáját és a narancsot.
  4. A kacsa hátcsontját nyakával együtt kivesszük.
  5. Elkezdjük a kacsát tölteni. A nyakától indulunk úgy, hogy levarrjuk a nyakbőr végét, majd a töltelékkel telerakjuk és elhelyezünk benne egy tojássárgáját egészben. 
  6. A szárnyak magasságában a töltelékbe beleteszünk egy fél vagy egész narancsot (ahogy fér), elhelyezhetünk tojássárgákat is.
  7. Közben, ahogy a töltéssel haladunk, folyamatosan varrjuk.
  8. A comboknál újabb narancsdarabokat helyezünk a töltelékbe, és tovább így haladunk tovább, míg van a hozzávalókból és hely a kacsában.
  9. A végén a kacsát készre varrjuk.
  10. Kívülről sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Víz és olaj helyett narancslét öntünk alá.
  11. Fólia alatt 200 fokon 2 - 2,5 óra alatt puhára pároljuk, majd leszedjük a fóliát, a kisült zsírját leöntjük és alacsonyabb hőfokon (180 fok) grill funkcióval sütni kezdjük és gyakran meglocsoljuk saját zsírjával.
  12. A cukrot annyi vízzel, amennyi ellepi elkezdjük főzni. Amikor karamellizálódik, akkor hozzáöntjük a narancslevet és feleannyi friss kacsazsírt. Szirupszerűre sűrűsítjük.
  13. Az elkészült szirup felével megkenjük a kacsát (nagyon finom lesz tőle a bőre), a másik felét serpenyőbe tesszük és magas hőfokon narancsszeleteket forgatunk bele. Ezt csak frissen, közvetlenül tálalás előtt készítjük el. 
  14. A kacsát felszeleteljük (frissen nem egyszerű feladat!), kölessel és a narancsszeletekkel, esetleg zöldségkörettel tálaljuk. Narancsos cékla chutney-t kínálunk hozzá.













 


Megjegyzések, tapasztalatok:
- Fontos az, hogy a narancsok ne érintkezzenek közvetlenül a tojássárgákkal.
- Nem érdemes feszesre tölteni a kacsát, mert sülés közben szétreped a varrásnál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése