2013. augusztus 27., kedd

Holland keksz

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek holland kakaó (más is jó, de mindenképpen cukrozatlan legyen)
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 sütőpor
  • tefjöl/tej (amennyi a gyúráshoz szükséges)
Elkészítés:
  1. A kakaó és vaníliás cukor kivételével két tálba osztjuk a hozzávalókat. (liszt, vaj, cukor, tojás, sütőpor)
  2. Egyik tálba beletesszük a kakaót, másikba a vaníliás cukrot. 
  3. Külön-külön összegyúrjuk a hozzávalókat.
  4. Ha szükséges, kevés tejfölt vagy tejet adhatunk hozzá. 
  5. Miután összegyúrtuk, egymás után, megközelítőleg két egyforma méretű lappá nyújtjuk a tésztákat és egymásra helyezve (alul a vaníliás, rajta a kakaós) szorosan feltekerjük őket.
  6. Alufóliába csomagolva egy napig (vagy legalább 2 órát) hűtőben pihentetjük a tekercseket. 
  7. Vágódeszkára téve fél centis korongokat vágunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 
  8. 175 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Akkor jó, ha a szélei aranybarnák.





Tapasztalatok:
- Mindkét tésztát érdemes két részre osztani, így könnyebb dolgozni vele, tehát kétszer végezzük el a fent leírt lépéseket: nyújtás, barna fehérre helyezése és feltekerés, két kisebb rúd lesz az eredmény.
- A vaj puha legyen a gyúráshoz, de ne olvasszuk meg, mert kezelhetetlen lesz a massza, nehéz lesz nyújtani.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése